Juoksemisen aloittaminen

Jos luet tätä, on hyvin mahdollista, että olet päättänyt aloittaa juoksemisen. Onneksi olkoon! Juokseminen on loistava tapa päästä kuntoon ja parantaa terveyttäsi. Tässä viestissä annamme vinkkejä siitä, miten pääset alkuun, sekä neuvoja siitä, miten pysyt motivoituneena. Keskustelemme myös venyttelyn ja oikean ravinnon merkityksestä. Aloitetaan siis pitemmittä puheitta!

Juoksukengät

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on löytää hyvät juoksukengät. Tämä on tärkeää, koska oikeat kengät suojaavat jalkojasi ja auttavat sinua juoksemaan tehokkaammin. Voit mennä erikoisjuoksuliikkeeseen tai urheilujalkineita myyvään tavarataloon. Kun olet löytänyt täydelliset kengät, on aika lähteä liikkeelle!

Katso täältä urheilijan välttämättömät hankinnat.

Aloita minuutti kerrallaan

Aloita juoksemalla muutama minuutti kerrallaan. Jos olet vasta aloittamassa, on tärkeää ottaa asiat hitaasti eikä liioitella. Voit vähitellen lisätä juoksulenkkien pituutta, kun kuntosi paranee. Yritä juosta kolme tai neljä kertaa viikossa ja täydennä juoksua muilla aktiviteeteilla, kuten kävelyllä, uinnilla tai pyöräilyllä välipäivinä.

Hengittäminen

Yksi tärkeimmistä asioista, jotka kannattaa muistaa juoksua aloittaessa, on keskittyä hengitykseen. Oikea hengitys auttaa sinua juoksemaan tehokkaammin ja ehkäisee väsymystä. Hengitä syvään sisään nenän kautta ja hengitä ulos suun kautta juostessasi. Muista myös rentouttaa hartiat ja pitää pää ylhäällä; alaspäin katsominen vain väsyttää sinua nopeammin

Asianmukaisen hengityksen lisäksi on tärkeää keskittyä muotoon. Varmista, että juokset pitkänä etkä kyyristyneenä. Pidä kädet lähellä vartaloa ja heiluta niitä edestä taaksepäin, ei kehon poikki. Muista myös laskeutua jalan keskelle, älä kantapäälle tai varpaille. Kun käytät oikeaa muotoa ja hengitystä, voit juosta tehokkaammin ja vähemmällä vaivalla.

Vaikka olisit kuinka motivoitunut, tulee tietysti päiviä, jolloin sinua ei vain huvita juosta. Tällaisina päivinä on tärkeää kuunnella kehoaan ja tarvittaessa pitää taukoa. Jos kuitenkin tunnet itsesi laiskaksi etkä halua juosta lainkaan, kokeile tehdä jotain muutakuten kävely tai pyöräily. Vähäinen liikunta on parempi kuin ei mitään!

Ruokavalio

Muista lopuksi, että oikea ravitsemus on tärkeää kaikille juoksijoille. Tasapainoinen ruokavalio auttaa sinua juoksemaan nopeammin ja pidempään, ja se auttaa sinua myös palautumaan juoksuista nopeammin. Muista syödä runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa ja vähärasvaista proteiinia. Äläkä unohda säilyttää nesteytystä juomalla runsaasti vettä ennen juoksua, juoksun aikana ja sen jälkeen.

Salitreeni ja juoksu

Molemmat ovat loistavia vaihtoehtoja juoksijoille. Jos voit, yritä sekoittaa asioita ja harrastaa molempia. Ulkona juokseminen on loistava tapa tutustua uusiin paikkoihin ja saada raitista ilmaa. Kuntosalilla juokseminen taas voi olla hyvä tapa pysyä motivoituneena, sillä voit seurata edistymistäsi ja nähdä, miten pitkälle olet päässyt.

Vaikka on totta, että juoksutapahtumiin valmistautuminen menemällä ulos ja tekemällä teot voi olla hyvä tapa päästä kuntoon, on vielä muitakin tapoja, joilla voit tukea suoritustasi.

En aio ehdottaa mitään outoja dieettejä tai villejä treenirutiineja – tiedät, mitä sanotaan: jos jokin ei ole rikki, älä korjaa sitä! Mutta tässä on hieman palautetta siitä, miten SINÄ voisit parantaa asioita joka tapauksessa, vaikka luota minuun, kun sanon sinulle, että tämä tekee koko elämästä paremman, joten kokeile näitä vinkkejä kotona ennen seuraavaa kertaan.

Katso täältä millainen kutosaliohjelma sopii sinulle.

Juoksemalla pääset elämäsi kuntoon

Juokseminen voi parantaa henkistä ja fyysistä terveyttäsi. Se voi myös auttaa sinua laihtumaan, vähentämään stressiä ja lisäämään energiatasoa. Lyhyesti sanottuna juoksemisen aloittaminen voi olla loistava tapa parantaa elämääsi!

Jos olet vasta aloittamassa, varmista, että käyt lääkärin vastaanotolla ennen kuin aloitat minkä tahansa liikuntaohjelman. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on jokin perussairaus. Kun olet saanut lääkäriltäsi luvan, iloista juoksua! (Ja muista venytellä!)

Venyttely ennen vai jälkeen juoksunon tärkeää

Nainen venyttelee

Se auttaa parantamaan liikelaajuutta, ehkäisee vammoja ja voi auttaa sinua juoksemaan nopeammin. Yritä tehdä joitakin staattisia venytyksiä (joissa venytystä pidetään vähintään 30 sekuntia) ennen juoksua. Tee juoksun jälkeen dynaamisia venytyksiä (joissa liikut eri liikeratoja), jotta lihakset voivat palautua.

Älä unohda lämmitellä ennen juoksun aloittamista. Yksinkertainen kävelylämmittely riittää. Kävele hitaasti muutaman minuutin ajan, jotta sykkeesi nousee ja lihakset rentoutuvat. Aloita sitten juokseminen! Ja se siitä – olet matkalla kohti juoksijan uraa! Kunhan pidät nämä vinkit mielessäsi, juokset kuin ammattilainen hetkessä. Onnea matkaan!

Onko sinulla muita vinkkejä juoksun aloittamiseen? Jaa ne kanssamme alla olevissa kommenteissa! Ja hyvää juoksua!