
Yksi tapa laittaa säästöt poikimaan on hankkia osakkeita ja ansaita rahaa niiden avulla. Miten osakkeilla sitten voi tienata? Alla kerron lisää osakkeiden ostamisesta ja osakkeilla vaurastumisesta.
Mitä osakkeet tarkoittavat?
Kun hankit tietyn yrityksen osakkeita, tulee sinusta yrityksen osaomistaja. Voit siis hankkia itsellesi pienen siivun (tai vaikka vähän isommankin) vaikkapa Keskosta, Koneesta tai Coca-Colasta.
Ennen vanhaan osakkeen ostaja sai kotiinsa paperisen osakekirjeen, mikä todiste osakkeenomistajan omistusosuuden. Nykyään osakekaupat voidaan hoitaa sähköisesti. Voit aloittaa esimerkiksi tekemällä asiakastilin Nordnet-palveluun. Siirrä sitten tilillesi rahaa ja hanki haluamiesi yritysten osakkeita. Kaikki hoituu kyseisen verkkosivuston avulla – myös omistustesi tarkasteleminen ja osakkeiden myyminen eteenpäin.
Osaketyyppejä on erilaisia. Voit hankkia itsellesi esimerkiksi A-, B-, C- tai etuoikeusosakkeita. Näiden osakkeiden välillä on eroa muun muassa sen suhteen, kuinka monta ääntä osakkeella on yrityskokouksessa.
Miten osakkeilla ansaitaan?
Joko sinulla on osakkeita? Hienoa! Jos yrityksellä menee hyvin, voit saada osinkoja. Voit pitää osakkeet vuodesta toiseen ja nauttia osinkotuloista. Osinkotulot ovat monien vaurastumista tavoittelevien suosima passiivisten tulojen lähde.
Voit myös yrittää ansaita arvonnousulla. Oikein valittujen osakkeiden arvo kasvaa kvartaalista ja vuodesta toiseen. Jossain vaiheessa osakkeen arvo voi olla niin suuri, että haluat myydä osakkeet ja siirtää rahat tilillesi (tai käyttää ne esimerkiksi uusien osakkeiden ostamiseen).
Jotkut pitävät osakkeita vuosikausia luottaen niiden arvon kasvavan. He saattavat pitää osakkeita ”vanhuudenturvanaan” (eli heillä on tarkoitus myydä osakkeet vasta joskus tulevaisuudessa) tai ajatella jättävänsä osakkeet perinnöksi.
Toiset seuraavat markkinoita aktiivisesti ja odottavat oikeaa aikaa osakkeiden myymiseen. Osakkeet kannattaa myydä, kun niiden arvo on mahdollisimman korkea, ja osakkeita kannattaa ostaa silloin, kun niiden arvo on matalalla (mutta on kuitenkin toivoa niiden arvon nousemisesta).
Jos haluat olla aktiivinen osakesijoittaja ja kaupankävijä, kannattaa sinun hankkia mahdollisimman paljon tietoa sekä osakesijoittamisesta, kaikista yrityksistä, joihin aiot sijoittaa, sekä verotuksellisista seikoista.
Halutessasi voit toki ulkoistaa sekä kirjanpidon että osakkeisiin sijoittamisen. Yksinkertaisimmillaan voit ulkoistaa osakkeisiin sijoittamisen siirtämällä varoja johonkin rahastoon. Rahastonhoitajat huolehtivat puolestasi sekä varojesi hajauttamisesta että osakkeiden myymisestä ja ostamisesta. Valitse rahasto sekä tuotto-odotusten että hallinnointikulujen perusteella. Huomaa, että korkea tuotto-odotus tarkoittaa korkeaa riskiä.
Mitä on shorttaaminen?
Shorttaaminen tarkoittaa lyhyeksi myyntiä. No mitä lyhyeksi myynti tarkoittaa? Sillä viitataan tilanteeseen, jossa sijoittaja uskoo kohdeosuuden hinnan laskevan, ja sen seurauksena sijoittaja myy osakkeita joita ei omista. Hän siis lainaa osakkeet ja myy ne eteenpäin. Sitten hän ostaa osakkeet takaisin (alemmalla hinnalla) palauttaakseen ne lainaajalle.
Sijoittajan tuotto muodostuu korkeamman myyntihinnan ja matalamman takaisinostohinnan erotuksesta. Tuottolaskelmissa on toki otettava huomioon myös välityspalkkiot ja monet muut kaupankäyntiin liittyvät kulut.
Kuulostanee monimutkaiselta, ja sitä se monien mielestä onkin. Tällaisella toiminnalla on kuitenkin mahdollista ansaita rahaa, ja monet niin tekevätkin. Jos sinäkin haluat kokeilla shorttaamista, voit aloittaa sen esimerkiksi LYNX-palvelun avulla.
Millä summalla voin aloittaa osakkeilla ansaitsemisen?
Monet suomalaiset uskovat, etteivät he voi hankkia osakkeita, koska heillä ei ole tarpeeksi rahaa. Alkuun voi kuitenkin päästä yllättävän pienillä summilla. Sinun ei tarvitse ostaa kerralla puolikasta tai neljännestä mistään yrityksestä, sillä voit ostaa vaikkapa vain yhden osakkeen, ja senkin voit valita sieltä edullisten osakkeiden joukosta.
10 tai 20 euroa on kuitenkin liian pieni kertasumma, jos olet kiinnostunut nimenomaan suorista osakesijoituksista, sillä osakesijoittajan tulee ottaa huomioon kaupankäyntikulujen osuus. On hyvä pyrkiä siihen, että kaupankäyntikulut muodostavat vain yhden prosentin kauppasummasta. Jos siis kaupankäyntikulujen osuus on 5 €, sijoita vähintään 500 euroa kerralla, ja niin edelleen.
Jos sinulla ei juuri nyt ole 500 euroa sijoitettavaksi, voit säästää erilliselle tilille vaikka 50 euroa kuussa niin kauan, että 500 euron potti saadaan kasaan.
Toinen vaihtoehto on hankkia rahasto-osuuksia. Rahastoihin sijoittamisen voi automatisoida, jolloin pankkitililtäsi lähtee joka kuukausi vaikkapa 10 tai 15 euroa (tai miksei vaikka 500 euroa) valitsemaasi rahastoon. 10 vuoden päästä koossa on todennäköisesti jo mukava summa, sillä rahaston tuotto-odotus voi olla esimerkiksi 7 %. Korkoa korolle -ilmiön takia varallisuutesi vain kasvaa!