Surffaaja

Adrenaliini on hormoni ja välittäjäaine, mitä erittyy kaikissa vaativissa ja stressaavissa tilanteissa. Tyypillisesti adrenaliinia esiintyy fyysisen rasituksen yhteydessä, kuten juostessa bussiin, pelatessa jalkapalloa tai uidessa kilpaa. Adrenaliinia esiintyy varsinkin osana pako- tai taistelureaktiota, sillä sen tehtävä on valmistaa keho taisteluun. Kehon oma adrenaliinituotanto riittää maksimihyödyn saavuttamiseksi esimerkiksi urheilukilpailuissa. Adrenaliinia syntyy myös esimerkiksi silloin, kun tapaamme ihastuksemme. 

Adrenaliini käynnistää elimistössä useita reaktioita, joiden on tarkoitus parantaa suorituskykyä. Se kohottaa verenpainetta ja lisää keuhkojen toimintakapasiteettia avartamalla keuhkoputkea. Lisäksi adrenaliini nostaa sykettä ja lisää glukoosin sekä insuliinin eritystä. Adrenaliinin mahdolliset haittavaikutukset menevät nopeasti ohitse. Niitä ovat esimerkiksi sydämen tykytykset, pahoinvointi, käsien ja lihasten vapina, hikoilu, päänsärky ja yleinen levottomuus. 

Voiko adrenaliinia saada myös surffaamisesta ja uhkapelaamisesta? Voi. Surffaaminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja tasapainoa. Uusia aaltoja odottaessa keho ja mieli ovat jännitystilassa. Laineilla ratsastaminen on vaativaa, ja surffaajan keho erittää adrenaliinia. Myös uhkapelaaminen ja siihen liittyvä jännitys erittävät adrenaliinia. Uhkapelaajan kehossa erittyy myös toista välittäjäainetta, eli dopamiinia, eli mielihyvähormonia. Esimerkiksi heroiini, amfetamiini ja kokaiini aiheuttavat mielihyvää juuri dopamiinin välityksellä. Dopamiini toimii adrenaliinin esiasteena, ja sillä on keskeinen rooli pelihimossa. 

Pelikortit

Rahapelihimo kuuluu niin sanottuihin impulssikontrollihäiriöihin, joille on tyypillistä pakonomainen, hallitsematon ja vailla järkiperäistä syytä oleva toiminta. Peliriippuvuus muokkaa aivojen palkitsemisjärjestelmää, mikä on vastuussa dopamiinin vapauttamisessa. Peliriippuvaisten aivojen palkitsemisjärjestelmässä on huomattu samanlaisia häiriöitä kuin huumeriippuvaisilla. 

On kuitenkin syytä erottaa patologinen pelihimo tavanomaisesta, harmittomasta pelaamisesta. Parhaita nettikasinoita voi pelata vastuullisesti ja ilman taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia. Läheskään kaikki uhkapelien harrastajat eivät kehitä riippuvuutta peleihin. Pelihimon taustalla on usein muita riippuvuuksia, kuten alkoholiriippuvuus, sekä mielialaoireita. 

Adrenaliinikoukku – oletko sinäkin riippuvainen adrenaliinista?

Adrenaliinissa on hyviä ja huonoja puolia. Se saa meidät liikkumaan, sillä tunnemme olomme hyväksi harrastaessamme liikuntaa. Lisäksi adrenaliini auttaa meitä reagoimaan vaaratilanteisiin. Adrenaliinin avulla ihminen voi saada tilapäisesti suorastaan suhteettoman suuret voimat – kuuluisin esimerkki lie amerikkalaisäiti, joka nosti 1300-kiloisen auton poikansa päältä. Nainen oli pienikokoinen, eikä hänellä ollut painonnostajataustaa. Uroteko voidaan selittää vain adrenaliinilla – ja äidinrakkaudella. 

Kun elimistöömme virtaa adrenaliinia, tapahtuu mitä ihmeellisempiä asioita. Sydän alkaa hakata, ja keuhkot saavat enemmän happea. Lisäksi menetämme sijainnin tajunnan, koska aivot haluavat keskittää kaiken huomion yhteen asiaan. Jotkin aistit, kuten kuuloaisti saattavat heikentyä, sillä aivot saattavat pitää jotain muuta aistia tärkeämpänä. Näköaisti yleensä priorisoidaan: siksi pupillit laajenevat. Myös kipuaisti turtuu. Aivot ohjaavat immuunijärjestelmää vapauttamaan mielihyvähormoni dopamiinia (mikä saa meidät koukuttumaan adrenaliinia vaativiin tilanteisiin) sekä endorfiinia, mikä lievittää kipua. 

Liika on kuitenkin aina liikaa. Adrenaliini voi aiheuttaa riippuvuutta ja lisätä sekä ahdistuneisuutta että kroonista stressiä. Jotkut tarvitsevat lähes päivittäisen annoksen adrenaliinia, ja tämä tarve voi johtaa siihen, että henkilö altistaa itsensä vaarallisillekin tilanteille. Se, että selvisi hengissä jostain duudsonhenkisestä tempusta, saa tuntemaan välitöntä euforiaa, vapautuneisuutta ja tyydytystä. Kokemuksen on oltava aina vain hurjempi, jotta siitä saa mielihyvää. Voimakkaiden adrenaliinipiikkien hakeminen voi olla tyhjyyden täyttämistä tai todellisten tunteiden peittämistä. Huumeriippuvuudenkin taustalla on usein halu unohtaa oma, ikävä elämä hetkeksi – ei niinkään huumeiden käyttämisestä saatu lyhytaikainen tyydytys. 

Toinen adrenaliinin haittapuoli on se, että se voi saada aikaan kroonista stressiä ja ahdistuneisuutta. Krooninen stressi on seurausta jatkuvasta jännittyneisyydestä ja paineesta. Taustalla on kaksi hormonia: adrenaliini ja kortisoli, eli ”stressihormoni”. Fyysisesti tai henkisesti epämukavissa tilanteissa aivomme havaitsevat vaaran, ja adrenaliinia alkaa erittyä. Jos emme ala juosta tai esimerkiksi tapella, adrenaliini kerääntyy elimistöön ja saa aikaan muun muassa ruoansulatusongelmia sekä kohonnutta verenpainetta. Pitkäaikainen henkinen kuormitus tarkoitta sitä, että adrenaliinia kerääntyy elimistöön huomattavia määriä. Adrenaliini toimii tällöin tavallaan väärin, sillä sitä erittää väärään aikaan. Jotta adrenaliinin vaikutukset eivät pilaisi terveyttämme, tulisi stressiä vältellä. 

Ruoansulatusongelmien ja verenpaineen nousun lisäksi krooninen stressi aiheuttaa muita, sekä fyysisiä että psykologisia haittoja. Niitä ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, itsetunnon lasku, seksuaalinen haluttomuus, jatkuva sairastelu ja väsymys. Ajan kanssa henkilölle saattaa puhjeta diabetes, potenssiongelmia, burnout, skitsofrenia, ylipaino tai esimerkiksi autoimmuunisairauksia.